Körte mazsolás túrókrémmel
2005.10.17. 06:50
Egy egészséges desszert...
(saját fotó)
Hozzávalók:
4 körte (80 dkg) 5 dkg mazsola fél kk vaníliaaroma 1-2 fahéjrúd pár szem szegfűszeg 2 ek méz 1 ek étkezési keményítő 10 dkg túró másfél ek sárgabaracklekvár 1 citrom
A körtéket meghámozom, félbevágom, kiszedem a magházukat úgy, hogy kisebb mélyedést is készítek a tölteléknek. Majd egy lábosba teszem őket, rájuk szórom a mazsolát, vaníliaaromát, fahéjat, szegfűszeget. Felöntöm vízzel, hogy ellepje, majd felforralom, ezután kis lángon 8-10 percig főzöm. A megfőtt körtéket a mazsolával együtt kiszedem. A szószhoz a visszamaradt sziruphoz adom a mézet, és fedő nélkül forralom még 10 -15 percig. Ezután mérőedénybe töltve megnézem, mennyi maradt, ha sok, kiöntök annyit, hogy csak másfél deci maradjon. A többit visszaöntöm a lábosba (fahéjrúd és szegfűszegek nélkül), 4-5 evőkanálnyival kikeverem a keményítőt, majd hozzáadom a szószhoz. Kis lángon kevergetve 1-2 perc alatt besűrítem, aztán hagyom kihűlni. A túrót villával összetöröm, hozzádolgozom a lekvárt és a mazsolát. A túrókrémet rápakolom a körtékre, majd hűtőbe teszem. Tálaláskor meglocsolom a körtéket a szósszal, reszelek rá citromhéjat.
|