Itt minden recept gyorsan elkészíthető, többszörösen kipróbált ételeket jelent, amiket két pici gyerek mellett is el lehet készíteni! Jó főzőcskézést!
17. Mézes-diós sertéskaraj (2 főre)
Megvallom, az eredeti recept másképp hangzott, én aszerint csináltam, mi volt itthon. Az eredmény jó lett, ezt írom le:
4 szelet sertéskaraj (kb 1 cm vastagok) só, bors 1 ek olaj 5 dkg vaj másfél dl tejszín (ennek hiányában ugyanennyi tej elkeverve 1 csapott ek étkezési keményítővel) 1 ek pezsgő 2 ek méz 1 marék dióbél durvára törve
A húst enyhén kiklopfolom, mindkét oldalát bedörzsölöm sóval és borssal. Az olajjal vékonyan bekenem egy közepes serpenyő alját, felforrósítom, majd 1-1 perc alatt a húsok mindkét oldalát megkapatom. Mellédobom a vajat, közepesre veszem a lángot, és oldalanként 6-7 perc alatt megsütöm a hússzeleteket. Ha már nem jön ki belőle rózsaszín lé, kiveszem egy tányérra. A visszamaradó szaft alatt feltekerem a lángot, beleöntöm a pezsgőt. Ez fröcsögni fog, ha abbamaradt a sistergés, beleöntöm a tejszínt (vagy keményítős tejet), a diót és a mézet. Kevergetve összeforralom, végül a kiszedett hús tetejére kanalazom a mártást. Külön körítés nélkül is finom.
16. Szósz tésztához
Csak a hozzávalókat tudom megadni, a mennyiségeket ízlés szerint adagolom! 1 fej hagymát megpárolok olajon, aztán kb 25-30 dkg darált húst megpirítok rajta. Teszek hozzá 1 kis konzerv paradicsomsűrítményt, ketchupot, szükség szerint vizet, pörkölthöz való kockát, borsot, oregánót. Összerottyantom, esetleg botmixerrel turmixolom. Tésztával, sajttal tálalom.
15. Tésztasaláta
30 dkg makaróni 20 dkg sonka 3-4 csemegeuborka 1 húsos, piros színű paprika 1 csokor petrezselyem 6 ek kész majonéz 4 ek tejföl 1 ek ketchup csipet őrölt fehérbors
A tésztát 5-6 centis darabokra tördelem, enyhén sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, hideg vízel leöblítem, lecsöpögtetem. A sonkát, uborkát, kicsumázott paprikát gyufaszálnyi csíkokra vágom, a petrezselymet finomra aprítom. A majonézt a tejföllel és a ketchuppal összekeverem, borsozom, végül az előkészített hozzávalókat beleforgatom.
14. Rakott paprikás csirke
5 dkg vaj 5 dkg liszt 5 dl tej 1 gerezd fokhagyma 10 dkg reszelt füstölt sajt só, bors fél fej vöröshagyma 1 ek pirospaprika 15 dkg darált csirke gulyáskrém fél pohár száraz vörösbor 25 dkg csavart tészta
A tésztát kifőzöm. Közben besamelt készítek: a vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet, elkeverem, majd folytonos keverés közben hozzácsurgatom a tejet. Ha besűrűsödött, belereszelem a fokhagymát, beleszórom a sajtot, sózom, borsozom, félreteszem. Az olajon megpárolom a vöröshagymát, a tűzről lehúzva megszórom a paprikával, majd megy hozzá a hús. Sózom, borsozom, nyomok hozzá 1 ek gulyáskrémet, beleöntöm a bort. Pár perc alatt megpuhul. Veszek egy tűzálló tálat, beleszórom a tésztát, erre kenem a húst, meglocsolom a mártással, reszelek rá még egy kis sajtot, majd 10-15 percre a forró sütőbe tolom.
13. Körtekrémleves
3-4 szegfűszeg kb 3 ek cukor csipet só 4 körte (kb 60 dkg) 2 dl tejföl 2dl főzőtejszín tálaláshoz tejszínhab
5 dl vizet felteszek forrni, hozzáadom a szegfűszeget, cukrot, csipet sót. A körtéket meghámozom, kockákra vágom, a vízbe szórom. Lefedve, kis lángon 6-8 perc alatt puhára főzöm. Az edényt hideg vízbe állítom, hogy hűljön. Ha már nem forró, a szegfűszeget kihalászom, és a tejföllel és tejszínnel simára turmixolom. Tálaláskor tejszínhabbal díszítem.
12. Rakott krumpli turbó tempóban (4 adag)
4 nagy szem krumpli (kb 1 kg) 2+2 gerezd fokhagyma 1 tk puha vaj 1 ek zsemlemorzsa 10 dkg füstölt sajt 30 dkg fűszeres parasztkolbász só, bors fél tk pirospaprika bő 2 dl tejszín 4 tojás tálaláshoz tejföl
A meghámozott krumplikat fél centi vastag karikákra vágom, és 2 gerezd fokhagymával együtt vízben felteszem főni. A forrástól számított 8 percig főzöm. A sütőt 220 fokra bekapcsolom. kivajazom, zsemlemorzsával megszórom egy 30x20cm-es sütőtál belsejét. Pépesre zúzom a másik két fokhagymát, a sajtot lereszelem, a kolbászt felkarikázom. A fokhagymapépet belekeverem a tejszínbe, fűszerezem, hozzáütöm a tojásokat. Kézi habverővel összecsapkodom, majd belekeverem a sajtot is. A majdnem puha krumplit leszűröm, a fokhagymát kihalászom, majd hideg vizet engedek rá, hogy lehűljön. Azután lecsepegtetem, a krumplikarikákat beteszem a sütőtálba, meglocsolom a tojásos tejszínnel, rápottyantom a kolbászkarikákat, majd 10-12 percre betolom a forró sütőbe. Tejföllel, nyáron kovászos ubival nagyon finom!
11. Citromos csirke
Ugyanúgy készül, mint a 9. számú sajtos csirke, csak sajt helyett citromkarikákat fektetek alulra és fölülre. Persze jól meg kell sikálni a citromokat, és kipiszkálni a szeletekből a magokat. Legalább 2 pohár tejföllel locsoljuk meg, így finom mártás képződik a végére. Rizsköretet csinálok hozzá. Pikáns!
10. Csirke zöldséges sajtöntettel (saját találmány)
Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 10 dkg zöldborsó (vagy brokkoli), 1 sárgarépa, 3 dkg vaj, 3 dl tej, 3 ek liszt, 5 dkg trappista sajt, 3 dkg parmezán, fehérbors, feketebors, só
A csirkét úgy, ahogy van, felteszem sós, borsos vízben főni. Közben kevés vízben puhára párolom a zöldségeket. Sajtszószt készítek: a vajat egy kislábosban megolvasztom, beleteszem a lisztet, fél percig kevergetés közben pirítom. Lassan adagolva felöntöm a tejjel, simára keverem, kicsit hagyom besűrűsödni. A tűzről lehúzva beleszórom a reszelt sajtokat, fehérborssal fűszerezem. Belekeverem a zöldségeket. Falatnyi darabokra vágom a puhára főtt húst, összekeverem a sajtöntettel. Tésztával vagy rizzsel tálalom.
9. Sajtos hús
Hozzávalók: csirke/pulykamell, vaj, trappista sajt, füstölt sajt, fűszerek, tejföl
Kivajazok egy tűzálló edényt, belefektetek egy réteg trappista sajtot, erre fektetem a befűszerezett húst, nyakon öntöm tejföllel, majd a füstölt sajtot a tetejére borítom. Kb. fél órára a sütőbe tolom. Köretnek rizst vagy krumplipürét ajánlok.
8. Krumplileves tojással
Hozzávalók: krumpli, tejföl, tojás, zöldfűszer (pl. kakukkfű)
A krumplit kockára vágva enyhén sós vízben felteszem főni, külön a tojásokat is megfőzöm. Ha a krumpli megpuhult, egy pohár tejföllel összeturmixolom, zöldfűszerrel ízesítem, a főtt tojásokat belecsíkozom.
7. Túrós prósza (lepény)
Hozzávalók: 1 pohár tejföl, egy pohár kefír, 25 dkg túró, 3 tojás, 3 ek liszt, 3 ek cukor, mazsola, nyers vagy befőtt gyümölcs
A túrót összetöröm, minden hozzávalót összekeverek simára. A mazsolát is belekeverem, a gyümölcsöt a tetejére szórom. Kivajazott tepsiben kb. 180 fokon aranybarnára sütöm.
6. Fokhagymás gombatokány
Hozzávalók: 1 kg csiperkegomba, 1 fej hagyma, 3 dl tejszín, 4-5 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál citromlé, 1 csokor petrezselyem, 4 dkg vaj, 2 ek liszt, 6 dl víz, 1 kk vegeta, só, bors, szerecsendió
A gombát és a hagymát megtisztítom, előbbit cikkekre, utóbbit finomra vágom. A hagymát az olajon közepes lángon 3-4 percig párolom, majd kicsit nagyobb lángon üvegesre sütöm. Hozzáteszem a gombát, kevergetve 5 percig pirítom. A tűzről lehúzva hozzáadom a felaprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát. A vajat felolvasztom, a lisztet megfuttatom benne. A vízzel apránként felöntöm, a vegetát hozzáadom. Kevergetve 2-3 percig forralom, majd a tejszínnel hígítom és még 2 percig forralom. A gombát belekeverem, fűszerezem, citromlével pikánsra ízesítem. Rizzsel tálalom.
5. Ananászos csirke
Hozzávalók: 60-70 dkg csirkemellfilé, 2 dl tejszín, 1 ek liszt, 1 doboz enyhén cukrozott ananászkonzerv, só, bors, majoránna, szerecsendió
A húst lapjában felszeletelem, bedörzsölöm sóval, borssal, majorannával. A felhevített olajon megsütöm, félrehúzom, tálra szedem. A szaftba beleöntöm a tejszínt. A konzerv levéből egy kevéssel a lisztet kikeverem, ezzel besűrítem a tejszínes levet. A konzerv levéből annyit adok még hozzá, amennyit a mártás elbír. Forralok rajta egyet, szerecsendióval fűszerezem. Visszateszem bele a húst, beledobom az ananászdarabokat. Rizzsel tálalom.
4. Csirkés-cukkinis egytál
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 3 dkg vaj, csirke/pulykamell, 1 cukkini, 1 sárgarépa, húsleveskocka, 1 pohár tejföl, só, bors, oregánó, kakukkfű
A hagymát a vajon megpárolom, hozzáadom a kockára vágott húst, és ha levet engedett, lefedve puhára párolom. Közben a cukkinit és a répát megpucolom, felkarikázom, hozzáadom a húshoz, párolom. 2,5 dl húslevessel (kockából) felöntöm, fűszerezem sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel. Végül a tejföllel dúsítom.
3. Kókuszos-ananászos tejberizs
Hozzávalók: 4 + kb 2,5 dl tej, 10 + 5 dkg kókuszreszelék, 15 dkg rizs, bő 3 dl víz, csipet só, 10 dkg méz, 1 kk vaníliaaroma, 1 citrom lereszelt héja, 3 karika lecsepegtetett konzervananász, fél kk őrölt fahéj
4 dl tejet előző nap összekeverek 10 dkg kókuszreszelékkel, forrpontig hevítem. Mielőtt felforrna, leveszem a tűzről, kihűtöm. hidegen beteszem a hűtőbe, hogy kioldódjon a kókusz íze. Másnap leszűröm, a kiáztatott kókuszreszeléktől megválok, és a tej mennyiségét 4 dl-re pótolom. A rizst megmosom, lecsepegtetem, majd felöntöm a vízzel, csipet sót adok hozzá, és kis lángon kb 15 perc alatt puhára főzöm. Akkor jó, ha kicsit tocsakos marad. Ezután hozzákeverem a kókuszízű tejet, a maradék kókuszreszeléket, a mézet és a vaníliaaromát. Belereszelem a citromhéjat, majd összeforralom az egészet. Végül hozzáadom az apróra vágott ananászt, meghintem fahéjjal.
2. Őszibarackkrémleves
Hozzávalók: 1 doboz konzerv őszibarack (enyhén cukrozott), 1 kis doboz tejszín, 1 ek étkezési keményítő, 1 vaníliarúd, rum (vagy rumaroma)
A konzerv őszit levével együtt (plusz adok hozzá vizet) felforralom, behabarom a tejszínnel elkevert keményítővel, belekaparom a vaníliarúd belsejét, egyet forralok rajta. Ha túl édes, vízzel még hígítom.
1. Pudingos gyümölcsleves
Hozzávalók: fél l tej, 1 l víz, 3 ek vaníliás főzős pudingpor, fagyasztott vagy friss gyümölcs, ízlés szerint cukor
A vizet a tejjel felforralom, közben kevés tejjel és cukorral kikeverem a pudingport, amit ezután a forró tejhez adok. Sűrűsödésig főzöm, beledobom a gyümölcsöt. Ízlés szerint turmixolható is, ekkor krémleves lesz belőle. (Szerintem eperrel az igazi!)
|