♥ﻭ٤ Kreativitás gyerekekre hangolva٤ﻭ♥
Foglalkoztatók
 
Mondókák, versek, énekek
 
Olvasnivalók
 
Receptjeim
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Statisztika
Indulás: 2004-11-06
 
Gyorsan elkészíthető receptek 1.

Itt minden recept gyorsan elkészíthető, többszörösen kipróbált ételeket jelent, amiket két pici gyerek mellett is el lehet készíteni! Jó főzőcskézést!

17. Mézes-diós sertéskaraj (2 főre)

Megvallom, az eredeti recept másképp hangzott, én aszerint csináltam, mi volt itthon. Az eredmény jó lett, ezt írom le:

4 szelet sertéskaraj (kb 1 cm vastagok)
só, bors
1 ek olaj
5 dkg vaj
másfél dl tejszín (ennek hiányában ugyanennyi tej elkeverve 1 csapott ek étkezési keményítővel)
1 ek pezsgő
2 ek méz
1 marék dióbél durvára törve

A húst enyhén kiklopfolom, mindkét oldalát bedörzsölöm sóval és borssal. Az olajjal vékonyan bekenem egy közepes serpenyő alját, felforrósítom, majd 1-1 perc alatt a húsok mindkét oldalát megkapatom. Mellédobom a vajat, közepesre veszem a lángot, és oldalanként 6-7 perc alatt megsütöm a hússzeleteket. Ha már nem jön ki belőle rózsaszín lé, kiveszem egy tányérra.
A visszamaradó szaft alatt feltekerem a lángot, beleöntöm a pezsgőt. Ez fröcsögni fog, ha abbamaradt a sistergés, beleöntöm a tejszínt (vagy keményítős tejet), a diót és a mézet. Kevergetve összeforralom, végül a kiszedett hús tetejére kanalazom a mártást.
Külön körítés nélkül is finom.

16. Szósz tésztához

Csak a hozzávalókat tudom megadni, a mennyiségeket ízlés szerint adagolom!
1 fej hagymát megpárolok olajon, aztán kb 25-30 dkg darált húst megpirítok rajta. Teszek hozzá 1 kis konzerv paradicsomsűrítményt, ketchupot, szükség szerint vizet, pörkölthöz való kockát, borsot, oregánót. Összerottyantom, esetleg botmixerrel turmixolom.
Tésztával, sajttal tálalom.

15. Tésztasaláta

30 dkg makaróni
20 dkg sonka
3-4 csemegeuborka
1 húsos, piros színű paprika
1 csokor petrezselyem
6 ek kész majonéz
4 ek tejföl
1 ek ketchup
csipet őrölt fehérbors

A tésztát 5-6 centis darabokra tördelem, enyhén sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, hideg vízel leöblítem, lecsöpögtetem. A sonkát, uborkát, kicsumázott paprikát gyufaszálnyi csíkokra vágom, a petrezselymet finomra aprítom. A majonézt a tejföllel és a ketchuppal összekeverem, borsozom, végül az előkészített hozzávalókat beleforgatom.

14. Rakott paprikás csirke

5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
1 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt füstölt sajt
só, bors
fél fej vöröshagyma
1 ek pirospaprika
15 dkg darált csirke
gulyáskrém
fél pohár száraz vörösbor
25 dkg csavart tészta

A tésztát kifőzöm. Közben besamelt készítek: a vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet, elkeverem, majd folytonos keverés közben hozzácsurgatom a tejet. Ha besűrűsödött, belereszelem a fokhagymát, beleszórom a sajtot, sózom, borsozom, félreteszem.
Az olajon megpárolom a vöröshagymát, a tűzről lehúzva megszórom a paprikával, majd megy hozzá a hús. Sózom, borsozom, nyomok hozzá 1 ek gulyáskrémet, beleöntöm a bort. Pár perc alatt megpuhul.
Veszek egy tűzálló tálat, beleszórom a tésztát, erre kenem a húst, meglocsolom a mártással, reszelek rá még egy kis sajtot, majd 10-15 percre a forró sütőbe tolom.

13. Körtekrémleves

3-4 szegfűszeg
kb 3 ek cukor
csipet só
4 körte (kb 60 dkg)
2 dl tejföl
2dl főzőtejszín
tálaláshoz tejszínhab

5 dl vizet felteszek forrni, hozzáadom a szegfűszeget, cukrot, csipet sót. A körtéket meghámozom, kockákra vágom, a vízbe szórom. Lefedve, kis lángon 6-8 perc alatt puhára főzöm. Az edényt hideg vízbe állítom, hogy hűljön. Ha már nem forró, a szegfűszeget kihalászom, és a tejföllel és tejszínnel simára turmixolom. Tálaláskor tejszínhabbal díszítem.

12. Rakott krumpli turbó tempóban (4 adag)

4 nagy szem krumpli (kb 1 kg)
2+2 gerezd fokhagyma
1 tk puha vaj
1 ek zsemlemorzsa
10 dkg füstölt sajt
30 dkg fűszeres parasztkolbász
só, bors
fél tk pirospaprika
bő 2 dl tejszín
4 tojás
tálaláshoz tejföl

A meghámozott krumplikat fél centi vastag karikákra vágom, és 2 gerezd fokhagymával együtt vízben felteszem főni. A forrástól számított 8 percig főzöm.
A sütőt 220 fokra bekapcsolom. kivajazom, zsemlemorzsával megszórom egy 30x20cm-es sütőtál belsejét. Pépesre zúzom a másik két fokhagymát, a sajtot lereszelem, a kolbászt felkarikázom. A fokhagymapépet belekeverem a tejszínbe, fűszerezem, hozzáütöm a tojásokat. Kézi habverővel összecsapkodom, majd belekeverem a sajtot is.
A majdnem puha krumplit leszűröm, a fokhagymát kihalászom, majd hideg vizet engedek rá, hogy lehűljön. Azután lecsepegtetem, a krumplikarikákat beteszem a sütőtálba, meglocsolom a tojásos tejszínnel, rápottyantom a kolbászkarikákat, majd 10-12 percre betolom a forró sütőbe.
Tejföllel, nyáron kovászos ubival nagyon finom!

11. Citromos csirke

Ugyanúgy készül, mint a 9. számú sajtos csirke, csak sajt helyett citromkarikákat fektetek alulra és fölülre. Persze jól meg kell sikálni a citromokat, és kipiszkálni a szeletekből a magokat. Legalább 2 pohár tejföllel locsoljuk meg, így finom mártás képződik a végére. Rizsköretet csinálok hozzá. Pikáns!

10. Csirke zöldséges sajtöntettel
(saját találmány)

Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 10 dkg zöldborsó (vagy brokkoli), 1 sárgarépa, 3 dkg vaj, 3 dl tej, 3 ek liszt, 5 dkg trappista sajt, 3 dkg parmezán, fehérbors, feketebors, só

A csirkét úgy, ahogy van, felteszem sós, borsos vízben főni. Közben kevés vízben puhára párolom a zöldségeket. Sajtszószt készítek: a vajat egy kislábosban megolvasztom, beleteszem a lisztet, fél percig kevergetés közben pirítom. Lassan adagolva felöntöm a tejjel, simára keverem, kicsit hagyom besűrűsödni. A tűzről lehúzva beleszórom a reszelt sajtokat, fehérborssal fűszerezem. Belekeverem a zöldségeket. Falatnyi darabokra vágom a puhára főtt húst, összekeverem a sajtöntettel. Tésztával vagy rizzsel tálalom.

9. Sajtos hús

Hozzávalók: csirke/pulykamell, vaj, trappista sajt, füstölt sajt, fűszerek, tejföl

Kivajazok egy tűzálló edényt, belefektetek egy réteg trappista sajtot, erre fektetem a befűszerezett húst, nyakon öntöm tejföllel, majd a füstölt sajtot a tetejére borítom. Kb. fél órára a sütőbe tolom. Köretnek rizst vagy krumplipürét ajánlok.

8. Krumplileves tojással

Hozzávalók: krumpli, tejföl, tojás, zöldfűszer (pl. kakukkfű)

A krumplit kockára vágva enyhén sós vízben felteszem főni, külön a tojásokat is megfőzöm. Ha a krumpli megpuhult, egy pohár tejföllel összeturmixolom, zöldfűszerrel ízesítem, a főtt tojásokat belecsíkozom.

7. Túrós prósza (lepény)

Hozzávalók: 1 pohár tejföl, egy pohár kefír, 25 dkg túró, 3 tojás, 3 ek liszt, 3 ek cukor, mazsola, nyers vagy befőtt gyümölcs

A túrót összetöröm, minden hozzávalót összekeverek simára. A mazsolát is belekeverem, a gyümölcsöt a tetejére szórom. Kivajazott tepsiben kb. 180 fokon aranybarnára sütöm.

6. Fokhagymás gombatokány

Hozzávalók: 1 kg csiperkegomba, 1 fej hagyma, 3 dl tejszín, 4-5 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál citromlé, 1 csokor petrezselyem, 4 dkg vaj, 2 ek liszt, 6 dl víz, 1 kk vegeta, só, bors, szerecsendió

A gombát és a hagymát megtisztítom, előbbit cikkekre, utóbbit finomra vágom. A hagymát az olajon közepes lángon 3-4 percig párolom, majd kicsit nagyobb lángon üvegesre sütöm. Hozzáteszem a gombát, kevergetve 5 percig pirítom. A tűzről lehúzva hozzáadom a felaprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát. A vajat felolvasztom, a lisztet megfuttatom benne. A vízzel apránként felöntöm, a vegetát hozzáadom. Kevergetve 2-3 percig forralom, majd a tejszínnel hígítom és még 2 percig forralom. A gombát belekeverem, fűszerezem, citromlével pikánsra ízesítem. Rizzsel tálalom.

5. Ananászos csirke

Hozzávalók: 60-70 dkg csirkemellfilé, 2 dl tejszín, 1 ek liszt, 1 doboz enyhén cukrozott ananászkonzerv, só, bors, majoránna, szerecsendió

A húst lapjában felszeletelem, bedörzsölöm sóval, borssal, majorannával. A felhevített olajon megsütöm, félrehúzom, tálra szedem. A szaftba beleöntöm a tejszínt. A konzerv levéből egy kevéssel a lisztet kikeverem, ezzel besűrítem a tejszínes levet. A konzerv levéből annyit adok még hozzá, amennyit a mártás elbír. Forralok rajta egyet, szerecsendióval fűszerezem. Visszateszem bele a húst, beledobom az ananászdarabokat. Rizzsel tálalom.

4. Csirkés-cukkinis egytál

Hozzávalók: 1 fej hagyma, 3 dkg vaj, csirke/pulykamell, 1 cukkini, 1 sárgarépa, húsleveskocka, 1 pohár tejföl, só, bors, oregánó, kakukkfű

A hagymát a vajon megpárolom, hozzáadom a kockára vágott húst, és ha levet engedett, lefedve puhára párolom. Közben a cukkinit és a répát megpucolom, felkarikázom, hozzáadom a húshoz, párolom. 2,5 dl húslevessel (kockából) felöntöm, fűszerezem sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel. Végül a tejföllel dúsítom.

3. Kókuszos-ananászos tejberizs

Hozzávalók: 4 + kb 2,5 dl tej, 10 + 5 dkg kókuszreszelék, 15 dkg rizs, bő 3 dl víz, csipet só, 10 dkg méz, 1 kk vaníliaaroma, 1 citrom lereszelt héja, 3 karika lecsepegtetett konzervananász, fél kk őrölt fahéj

4 dl tejet előző nap összekeverek 10 dkg kókuszreszelékkel, forrpontig hevítem. Mielőtt felforrna, leveszem a tűzről, kihűtöm. hidegen beteszem a hűtőbe, hogy kioldódjon a kókusz íze. Másnap leszűröm, a kiáztatott kókuszreszeléktől megválok, és a tej mennyiségét 4 dl-re pótolom. A rizst megmosom, lecsepegtetem, majd felöntöm a vízzel, csipet sót adok hozzá, és kis lángon kb 15 perc alatt puhára főzöm. Akkor jó, ha kicsit tocsakos marad. Ezután hozzákeverem a kókuszízű tejet, a maradék kókuszreszeléket, a mézet és a vaníliaaromát. Belereszelem a citromhéjat, majd összeforralom az egészet. Végül hozzáadom az apróra vágott ananászt, meghintem fahéjjal.

2. Őszibarackkrémleves

Hozzávalók: 1 doboz konzerv őszibarack (enyhén cukrozott), 1 kis doboz tejszín, 1 ek étkezési keményítő, 1 vaníliarúd, rum (vagy rumaroma)

A konzerv őszit levével együtt (plusz adok hozzá vizet) felforralom, behabarom a tejszínnel elkevert keményítővel, belekaparom a vaníliarúd belsejét, egyet forralok rajta. Ha túl édes, vízzel még hígítom.

1. Pudingos gyümölcsleves

Hozzávalók: fél l tej, 1 l víz, 3 ek vaníliás főzős pudingpor, fagyasztott vagy friss gyümölcs, ízlés szerint cukor

A vizet a tejjel felforralom, közben kevés tejjel és cukorral kikeverem a pudingport, amit ezután a forró tejhez adok. Sűrűsödésig főzöm, beledobom a gyümölcsöt. Ízlés szerint turmixolható is, ekkor krémleves lesz belőle. (Szerintem eperrel az igazi!)

 

 
Menü
 
Szerkesztő oldalai
 
Rólunk...
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?