Diós keksz
2005.12.22. 07:35
Fém sütisdobozba való finomság, a diót helyettesíthetjük mandulával, mákkal, mogyoróval, pisztáciával...
Hozzávalók (kb 25 kekszhez):
15 dkg liszt 5 dkg darált dió (a kettő együtt pont 20 dkg-ot adjon ki) 10 dkg hideg teavaj (ettől lesz omlós, ha hideg) 5 dkg porcukor 1 citrom héja reszelve 1 tojás (külön a sárgája és a fehérje) pici hideg víz
A lisztet, diót és hideg vajat robotgéppel morzsásra dolgozzuk. Ne kézzel, mert akkor felmelegszik a vaj! Hozzáadom a porcukrot, még tovább őrölöm egy kicsit. Belereszelem a citrom héját, hozzáadom a tojássárgáját, majd pici víz segítségével kézzel annyira gyúrom össze, hogy épp összeálljon a tészta. Kiterítek egy folpack darabot, erre a tésztából egy hurkát gyúrok, betekerem, és minimum 1 óra hosszára a hűtőbe teszem. Utána kicsomagolom, korongokat vágok belőle, kicsit eligazítom a szélüket, és sütőpapírral borított tepsire helyezem őket. Megkenem a tetejüket a tojásfehérjével, közepükre 1-1 szép diódarabotnyomok, és közepesen forró sütőben 10-12 percig sütöm
Tipp: a tészta fagyasztóban, nyersen elég sokáig eláll!
|