Narancslekvár házilag
csirkemano 2006.12.12. 13:03
Egyszerű, de naggyon finom! Ajándéknak is kiváló!
Hozzávalók (ebből lett nekem: 4 db 450 g-os üveg tele, meg egy kicsit nagyobb üveg 3/4-ig)
2 kg szép héjú narancs (érdemes vastag héjút választani, könnyebb pucolni) 1 kg cukor 1 csomag zselésítő befőzőszer
A narancsokat alaposan megmossuk, majd vékonyan, a fehér része nélkül megpucoljuk (pl. krumplihámozóval). A narancssárga héjakat kevés vízzel feltesszük rotyogni, amíg tovább pucoljuk a gyümölcsöt. Közben ellenőrizzük, mindig legyen alatta víz, nehogy odaégjen!
A narancsokról eltávolítjuk a fehér részeket, majd gerezdekre bontva a köztes hártyákat is, amennyire lehetséges. A visszamaradó gyümölcshúst hozzáöntjük a narancshéjhoz, majd botmixerrel pépesítjük. A zselésítő szert pár kanál cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a narancshoz és jól elkeverjük. Ha már ezzel is rotyog, hozzáadjuk a többi cukrot is. Ha ismét felforrt, már csak pár percig kell főzni.
Az előkészített befőttesüvegekbe (lsd. a végén) töltjük a lekvárt még forrón, jól rácsavarjuk a tetejét, majd fejre állítjuk. Kihűlésig így hagyjuk, ily módon vákuum képződik és nem fog megromlani.
Díszítés: (ajándékba)
Én karácsonyi mintás, nem rojtosodó anyagból vágtam ki kör alakú anyagot, amit befőttesgumival rögzítettem a tetőre. Erre szárított narancskarikát rögzítettem rafiával.
Befőttesüveg előkészítése:
Sok üveg esetén fedővel együtt elég mosogatógépben, magas hőfokon elmosni az üvegeket, közvetlenül felhasználás előtt. Kevés üveget célszerűbb alaposan elmosni kézzel, majd nagy lábosban kifőzni (forrás után 5-10 percig főzni) fedővel együtt.
|