Lekváros bukta
2007.01.29. 13:10
Gyakorlottabbaknak ajánlom, de olyan sikere volt, hogy 1db maradt másnapra!
Hozzávalók:
50 dkg liszt 3 dkg élesztő 2,5 dl tej 3 tojás sárgája 10 dkg vaj kevés cukor + 5 dkg cukor 20 dkg sűrű lekvár (pl. szilva)
Az élesztőt kevés langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, beletesszük a tojássárgáját, 5 dkg olvasztott vajat, a többi cukrot. A maradék tejjel lágy, rugalmas tésztát gyúrunk. Meleg helyen megkelesztjük, majd kinyújtjuk (eléggé ragadós, alaposan lisztezni érdemes a nyújtódeszkát!). Kb 8x10 centis téglalapokat vágunk (lehet kisebbeket is), teszünk rá a lekvárból, ráhajtjuk a másik felét, jól összenyomkodjuk a széleket. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, megkenjük a maradék olvasztott vajjal, 200 fokon aranybarnára sütjük.
|