Gabonaételek, kásák
2004.11.26. 08:04
A készen kapható tejpépeket én nem szeretem, mert cukrozottak, drágák, a bennük levő tejfehérje az arra érzékenyeknél allergiát válthat ki. Néha jól jön, ha van kéznél, de mindennapos "használatra" inkább az otthon elkészíthető kásákat javasolnám.
Gabonakásához való alapanyagok: rizs, zabpehely, búzadara, kukoricadara, búzacsíra Ajánlom ezeket uzsonnára, vacsorára, vagy akár reggelire is.
A kásákat ne cukrozzuk, ne sózzuk, ne adjunk hozzá mézet, fahéjat! Ez utóbbi kettő allergizálhat.
Babarizs: a rizst annyi vízben, hogy ellepje, puhára főzzük, majd állni hagyjuk. Ha kihűlt, anyatejjel, vagy a baba szokásos tápszerével elkeverjük, szükség szerint turmixoljuk. Önmagában édeskés, de tehető hozzá gyümölcspép, zöldség, illetve a kalóriatartalmat növeli 1-2 kávéskanálnyi jó minőségű olaj is (pl. olíva).
Zabpehelyből: 3 lapos ek zabpelyhet pár órára vízbe áztatok (kb 2,5 dl), majd az áztatóvízben puhára főzöm. Tehető hozzá gyümölcspép, sütőtök- sárgarépapüré (ezek édesek), vagy más zöldség is.
Kukoricadarából vagy búzadarából: a felforralt vízhez (kb 2,5 dl) teszek kb 3 ek darát, majd kevergetve puhára főzöm. Ha kihűlt, teszek hozzá gyümölcspépet, vagy zöldséget.
|