Egyéb édességek, sütik
csirkemano 2004.12.06. 07:17
Az általam kipróbált és jónak talált finomságok gyűjteménye
17. Tiramisu torta (26 cm-es tortaformához)
16. Banános-meggyes turmix (2 adag) saját recept
A turmixgépbe töltjük az alábbiakat: 1 banán 1 kisebb alma megpucolva, darabolva 1 pohár meggyes joghurt fél citrom héja reszelve fél-egy dl szénsavmentes ásványvíz
Alaposan összeturmixoljuk, hűtve tálaljuk.
15. Citromdesszert (6 adag)
1 citrom reszelt héja és leve 1 tojás 10 dkg cukor 1 cs vaníliás cukor 3 dkg vaj (másfél evőkanál) 30 dkg joghurt (2 pohár) másfél dl hideg tejszín
A tojást összekeverem a cukor felével és a vaníliás cukorral. Egy kislábosban felolvasztom a vajat, majd a tűzről lehúzva beleszórom a citromhéjat, beleöntöm a citromlevet, kézi habverővel jól elkeverem. Hozzáadolgozom a cukros tojást, majd a tűzre visszatéve takaréklángon kb 10 perc alatt, folyamatosan kevergetve besűrítem. Ha már szépen rátapad a belemártott kanálra, belekeverem a joghurtot, és megvárom, míg kihűl. A hideg tejszínt a maradék cukorral habbá verem, óvatosan beleforgatom a citromos alapkrémbe. Tálalásig hűtőben tartom.
14. Morzsás alma dióval
5 dkg mazsola 1 dl rum 5 dkg dióbél 2 nagyobb alma 1 ek vaj 5-8 dkg cukor (az alma édességétől függően) 1/2 citrom leve 1/2 tk őrölt fahéj A morzsához: 10 dkg liszt 5 dkg cukor 5 dkg hideg vaj
A sütőt 190 fokra bekapcsolom. A mazsolát kislábosba szórom, ráöntöm a rumot és még annyi vizet, hogy épp ellepje. felforralom, majd lehúzom a tűzről, hagyom kihűlni. A diót egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom, majd apróra töröm mozsárba, vagy aprítógéppel. Az almákat megpucolom, félbevágom, magházukat kimetszem, vékonyra felszeletelem. kivajazok egy fél literes tűzálló edényt, beleöntöm az almaszeleteket, belekeverem a cukrot, citromlevet, fahéjat, diót és a leszűrt mazsolát. A morzsához valókat egy keverőtálba öntöm (a hideg vajat kockákra vágva teszem hozzá), és kézzel addig morzsolgatom, míg borsószemnyi darabokra áll össze. Rászórom az alma tetejére, majd betolom a sütőbe. 25-30 perc alatt készül el az alul rotyogó, felül aranybarna édesség.
13. Gyümölcsös túrógerinc (egy őzgerincformára) Nagy kedvencünk ez a recept, még mindig sikerült, és hamar elfogy :) !
25 dkg félzsíros tehéntúró 2-2 dl kefír és tejszín 4-4 ek porcukor és bármilyen apróra vágott befőtt vagy nyers gyümölcs 2 cs vaníliás cukor 2 ek zselatinpor 1 dl tej csipet só 1 cs babapiskóta
A közepes nagyságú őzgerincformát folpackkal kibélelem, hűtőbe teszem. A túrót áttöröm, hozzákeverem a kefírt, porcukrot, vaníliás cukrot, csipet sót, végül a gyümölcsöt. A tejszínből kemény habot verek. A zselatinporra ráöntöm a tejet, feláztatom, majd keverés közben felmelegítem. A habot és a zselatint beleforgatom a krémbe, majd a felét belesimítom a formába. Ráfektetek egy réteg babapiskótát, ráöntöm a maradék krémet is, babapiskótával fejezem be. A tetejét is letakarom folpackkal. Legalább egy napig dermesztem a hűtőben! Tálalás előtt a formából kiborítom, lehúzom a fóliát, ujjnyi szeletekre vágom. Díszíthető csokireszelékkel, gyümölccsel, habbal.
12. Csupa csokis harapnivaló
20 dkg étcsoki 10 dkg tejcsoki 25 dkg mogyoró 25 dkg mazsola 1 narancs reszelt héja, vagy 15g kandírozott narancshéj
Az étcsokit gőz fölött felolvasztom, beleszórom a mogyorót, mazsolát, narancshéjat, jól összekeverem. Alufóliára kis kupacokat teszek (kb 1 ek fele), majd kiteszem a hidegre megdermedni. Ha már jól megszilárdult, felolvasztom a tejcsokit, és a finomságokat egyenként belemártom. Újra hagyom megdermedni, hidegen kínálom. Hmmm...
11. Toblerone-kehely (4 adag) Nagyon gyors, nagyon finom nyalánkság! Ajánlom minden hozzám hasonló csokimániásnak!
20 dkg Toblerone (2 kis rúd) 4 db babapiskóta 4-6 ek tej 2 ek rum (gyerekeknél ezt elhagyni) 5 dl hideg tejszín díszítéshez 5 dkg étcsoki
A csokit apróbb darabokra tördelem, és nagyon gyenge gőz fölött kevergetve felolvasztom. Ha már sima és folyós, leveszem a gőzről, hagyom kihűlni. A babapiskótát darabokra tördelem, elosztom 4 kehelyben és meglocsolom a rumos tejjel. A tejszínt kemény habbá verem, majd az olvadt, de kihűlt csokit óvatosan beleforgatom. A csokis habot rákanalazom a babapiskótára, díszítésül megszórom az étcsokiból krumplihámozó segítségével faragott forgácsokkal.
10. Kekszes-almás (férjem szokta csinálni)
500 g háztartási keksz 1 kg alma 20 dkg cukor 3 egész főzős vanília puding 5+3 dl víz csokimáz: 4 ek kakaópor, 4 ek cukor, kb 8 ek víz, ezeket gőz fölött felfőzni, majd 5 dkg vajat belekeverni
Egy nagyobb jénait kirakok keksszel. Az almát lereszelem, az 5 dl vízzel és a 20 dkg cukorral megfőzöm. A 3 pudingot 3 dl vízzel elkeverem, az almához öntöm. 2-3 perc alatt az egészet összefőzöm. Ráöntöm a kekszre, a tetejét újra telerekom keksszel, a csokimázzal leöntöm. 1 éjszakára hűtőben állni hagyom.
9. Nutella drink (2 személy részére)
3 ek Nutella 2 dl tej 1 alma 125 g natúr joghurt 1 ek méz
Az almát lereszelem, majd összeturmixolom a többi hozzávalóval. Almaszeletekkel díszítem. Behűtve az igazi!
8. Mazsolás almás szelet (teához ideális!)
37 dkg liszt 3 tojás 15 dkg vaj 15 dkg porcukor 50 dkg jonatánalma 2 citrom 10 dkg mazsola 2 tk sütőpor 1 cs vaníliás cukor csipet fahéj
Az egyik citrom héját lereszelem, levét kifacsarom. Az almát durvára lereszelem, a citromlével meglocsolom. A vajat a cukorral habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. A lisztet elkeverem a sütőporral, majd összegyúrom a vajas krémmel. beledolgozom a reszelt almát, mazsolát, citromhéjat, fahéjat. A tésztát margarinnal kikent tepsibe simítom, 200 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt aranysárgára sütöm. A másik citrom levét kifacsarom, kikeverem a porcukorral. A mázat a kihűlt tészta tetejére kenem, hagyom megszilárdulni. A sütit kb 2 cm széles, 8 cm hosszú szeletekre vágva kínálom.
A tészta dúsítható durvára vágott dióval, cukrozott narancshéjjal is!
7. Sárgabarackos trüffel (kb 35 db)
75 g puha vaj 100 g pocukor 2 cs vaníliás cukor fél üveg vanília aroma 3 ek sárgabarack likőr 200 g reszelt étcsoki 50 g aszalt sárgabarack finomra vágva kakaópor a díszítéshez
A vajat simára keverjük a cukorral, aromával, majd a likőrt, csokit is hozzákeverjük. Utoljára a barackot adjuk hozzá. Hűtőben állni hagyjuk. Porcukorral beszórt kézzel kis golyókat formázunk, kakaóporban megforgatjuk. Jól lehűtve, mignonpapírban tálaljuk.
6. Kókuszos mignon
40 dkg darált háztartási keksz 10 dkg dió 3 ek lekvár 40 dkg porcukor 4 dkg kakaópor (cukrozatlan) 10 dkg kókuszreszelék 1 citrom héja és leve 20 dkg margarin 6 ek tej ízlés szerint rum
A tejben felolvasztom a margarint, ráöntöm az előre összekevert többi alapanyagra (kivéve a kókuszreszeléket). Összedolgozom, golyókat formálok belőle, kókuszreszelékbe megforgatom.
5. Mokka tekercs
4 tojás 80 g cukor 1 cs vaníliás cukor 1 tk őrölt kávé 80 g liszt
A krémhez: 350 ml tejszín, 200 g csokoládé, 2 tk instant kávé, 70 g margarin
A fehérjét a cukorral habbá verem. Hozzáadom a sárgáját és a kávéval elkevert lisztet. Papírral fedett sütőlemezre kenem (elég folyós), 180 fokon 10-15 percig sütöm. A tejszínt, csokit, instant kávét és margarint együtt egy edényben felfőzöm, míg egynemű pépet kapok. Megvárom, míg teljesen kihűl (ez fontos!), majd robotgéppel habosítom. A tésztát megkenem a krém egy részével, feltekerem, majd a maradék krémet kívülről rákenem.
4. Tiramisu, ahogy a férjem szereti :o)
3 tojás 1 doboz Mascarpone (olasz krémsajt, nagyobb bevásárlóközpontokban kapható) 10 dkg cukor 2 cs babapiskóta rumos kávé (kb 1 dl) kakaópor a díszítéshez
A tojjássárgákat a cukorral habosra keverem, a fehérjéből habot verek. A Mascarponét először a cukros sárgájával keverem össze, majd óvatosan hozzáforgatom a habot. Egy négyszögletes tepsi aljára egy réteg babapiskótát fektetek, ezt meglocsolom rumos kávéval. Kenek rá krémet, majd újra piskóta, locsolás, kávé, végül krémmel fejezem be. (Ha szükséges, lehet még egy réteget csinálni, de mindenképp krém legyen felül!) Hűtőben állni hagyom legalább 3 órát, majd kakaóporral a tetejét megszórom. Hmmm...
3. Brownies
10 dkg étcsoki 10 dkg liszt 10 dkg cukor 2 dkg cukrozatlan kakaópor fél tk sütőpor 2 tk instant kávé 2 tojás 1 dl olaj 1 marék dióbél
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Vajjal kikenek egy 24 cm átmérőjű (ha lehet, fodros szélű) tortaformát. Az étcsokit apró darabokra vágom, hozzáadom a lisztet, kakaót, sütőport. A kávét feloldom 1 ek langyos vízben, hozzáütöm a tojásokat, beleöntöm az olajat, simára keverem. Ezt összedolgozom a lisztes keverékkel, a tésztát a formába simítom. Rászórom a diót, majd a vékony tortát 18-20 perc alatt megsütöm.
2. Csokoládés tallérok (ez nagyon finom!!!) kb 20 tallér lesz
15 dkg liszt 1 ek cukrozatlan kakaópor fél cs sütőpor negyed tk fahéj 10 dkg étcsoki 10 dkg puha vaj 1 tojás
A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítek. A lisztet, kakaóport. sütőport és fahéjat összekeverem. A csokit morzsányi darabokra vágom, ezt is a liszthez adom. Habosra keverem a vajat a cukorral és a tojással. Összedolgozom a liszttel. A tésztából vizes kézzel diónyi golyókat formázok, ezeket 4 cm átmérőjű, fél centi vastag korongokká lapítom, és egymástól távol a sütőpapírra teszem. 12-13 percig sül, nem tovább! Ha összenőnének, még melegen egy tompa késsel szét lehet őket választani. Fémdobozban sokáig eláll.
1. Máglyarakás másképpen
Hozzávalók: 5 alma, 3 dkg vaj, 8 dkg (barna) cukor, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 dl víz, 1 marék darált dió, 1 marék mazsola
Az almákat meghámozom, magházukat kivágom, felkockázom. Egy lábosban a vízzel együtt puhára párolom, majd belekeverem a vajat, 1 ek cukrot, a tojássárgákat, reszelt citromhéjat, mazsolát, diót. Kivajazott hőálló tálba halmozom. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a maradék cukrot apránként hozzáadom. Az alma tetejére halmozom. Mintegy 20 percre a sütőbe tolom, amíg a teteje zsemlebarnára sül.
|