Gofrik
csirkemano 2004.12.06. 07:18
Van már goffrisütőd? Nincs? Akkor vegyél egyet, és próbáld ki valamelyik receptet mondjuk reggelire! Itt is, mint minden receptemnél csupa kipróbált finomságokat teszek közzé!
A végén találsz néhány tippet, mit kenjél a gofri tetejére! Bár némelyik magában is nagyon finom...
Ahhoz, hogy a gofrid ropogós maradjon, feltétlenül rácsra téve hagyd kihűlni!
7. Almás-grépfrútos gofri Lehet grépfrút helyett naranccsal is, ekkor reszeljük bele pluszként a héját is!
10 dkg vaj 3 ek cukor 3 ek tej 1/2 grépfrút leve 1 alma reszelve 3 tojás 1 csapott kk fahéj 1 kk sütőpor 15 dkg liszt 5 dkg darált háztartási keksz
A hozzávalókat összekeverem, utoljára adom hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
6. Sajtos gofri Úgy döntöttem, becsempészem ezt a kakukktojást az édességek közé! Íme egy példa, milyen sokoldalúan lehet gofrit készíteni, akár sósan is...
5 dkg vaj fél tk só 25 dkg liszt fél tk sütőpor 5 dkg reszelt parmezán negyed l víz 4 tojás
A vajat simára keverem, beleütöm a tojásokat. A sütőporral elkevert lisztet apránként hozzáadom, sózom, belekeverem a sajtot, fellazítom a vízzel. Ha csomós lenne a tészta, botmixer segítségével simára turmixolom. Ezt a gofrit én natúr sajtkrémmel kentem meg.
5. Diós-mézes gofri
12 dkg margarin vagy vaj 5 ek méz 1 cs vaníliás cukor 2 tojás 1 csapott ek sütőpor 20 dkg liszt (fele lehet teljes kiőrlésű liszt) 10 dkg darált dió 2,5 dl tej
A vajat, cukrot, tojásokat simára keverem, hozzácsurgatom a mézet. A lisztet elkeverem a sütőporral, hozzáadom a tojásos masszához, végül belekeverem a tésztába a diót.
4. Kókuszos gofri (Nagyon finom, de csak kevés lesz belőle! Kb 6db)
5 dkg margarin 3 ek cukor 1 cs vaníliás cukor 3 tojás 3 púpos ek kókuszreszelék 1 ek rum 1 ek citromlé 1 citrom reszelt héja 10 dkg liszt fél kk sütőpor
A lisztet elkeverem a sütőporral. A vajat simára keverem a cukrokkal, egyenként hozzáütöm a tojásokat, majd hozzáadom a citromlevet, rumot. Összekeverem a liszttel, beleöntöm a kókuszreszeléket, ízesítem a reszelt citromhéjjal.
3. Alap gofri
3 tojás 3,5 dl tej 25 dkg liszt 3 tk cukor 2 tk sütőpor fél tk só 8 ek olaj
A tejet elkeverem a tojássárgákkal, majd hozzáadom a sütőport, lisztet, cukrot, sót. Alapos összekeverés után hozzáöntöm az olajat. A tojásfehérjét kemény habbá verem, óvatosan a tésztához forgatom.
2. Piskóta gofri
10 dkg cukor 1 citrom reszelt héja 15 dkg liszt 5 tojás fél tk sütőpor 5 ek forró víz
A sárgákat a vízzel, cukorral, citromhéjjal kikeverem. A lisztet összekeverem a sütőporral, hozzáadom a krémhez. A fehérjéből habot verek, óvatosan a tésztához forgatom.
1. Almás gofri
25 dkg liszt 15 dkg cukor 3 tojás 10 dkg olvasztott vaj 1 alma reszelve annyi tej, hogy palacsintasűrűségű tésztát kapjak 1 citrom reszelt héja, csipet fahéj
A tojásokat kikeverem a cukorral, vajjal, hozzákeverem a lisztet. Annyi tejet adok hozzá, amennyit felvesz, majd belekeverem az almát, citromhéjat, fahéjat.
Gofri tetejére
Vaníliás tejszínhab
2 dl tejszín 1 púpos tk zselatinpor fél dl tej porcukor 1 cs vaníliás cukor
A tejben megáztatom a zselatint, langyosra melegítve belekeverem a keményre felvert tejszínhabba. Kevés porcukorral és a vaníliás cukorral ízesítem, fél órára a hűtőbe teszem.
Tejszínes csokoládé
10 dkg tejcsoki 2 dl tejszín 1 tk zselatinpor 1 ek porcukor fél dl tej
A tejszínből a porcukorral kemény habot verek. A csokit lereszelem, a zselatint tejben lanygyosra melegítve folyósra olvasztom. A tejszínhabba belekeverem a reszelt csokit és a zselatinos tejet. Óvatosan átforgatom, hűtőben lehűtöm.
Málnakrém (eperből is lehet)
25 dkg málna (vagy eper) 2 dl tejszín 1 púpos ek zselatinpor kevés porcukor
A gyümölcsöt szitán átnyomom, majd összekeverem a porcukorral. A tejszínből kemény habot verek, lazán beleforgatom a málna(eper)velőt, végül a fél dl vízben megáztatott és lanygyosra melegített zselatint is belekeverem. Hűtőben jól lehűtöm.
Barackos gofri pagoda
1 konzerv őszibarack (kevésbé cukrozottat keressünk) 2 friss bazsalikomlevél 2,5 dl tej 2 ek hidegen készülő pudingpor kevés porcukor 2 gombócnyi vaníliafagyi 1 üveg kész tejszínhab mandulabél esetleg kész csokiöntet
A barackot levével együtt turmixgépbe tesszük a bazsalikomlevéllel, tejjel és pudingporral együtt. egy-másfél percig turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot (előbb kóstoljuk meg, mennyire édes), a fagyit és kevés kész tejszínhabot. Újra turmixoljuk 1 percig. A kész gofrikból szabályos négyzeteket vágunk, majd elkezdjük a rétegezést: gofri, erre tejszínhabot nyomunk, ráöntünk egy kis baracköntetet, megszórjuk mandulával, erre újra gofri stb.. Addig folytatjuk, amekkora pagodát szeretnénk, a legvégén a mandulával fejezzük be, ill. meglocsolhatjuk csokiöntettel. Mivel valószínűleg maradni fog a barackszószból, a többit jól behűtve levesként, vagy pohárból üdítőként elfogyaszthatjuk.
|