Muffinok
csirkemano 2004.12.06. 07:21
Gyors, változatos, egyszerű -és finom! Mostanában a kedvencem, ha sütni szeretnék! Itt kipróbált recepteket találsz sütési tippekkel, a receptes linkek között további finomságokra bukkansz!
Alapvető tudnivalók, tippek, trükkök
Muffintepsi: sok helyen beszerezhető, létezik teflonos ill. szilikonos változat. Én az előbbire voksolok. A legtöbb recept 12 db muffinra íródott, érdemes tehát ennyi lyukszámút venni, de van 6 lyukú is. Úgy tudom, létezik 24 db-os is, de ezek kisméretűek.
Papírkapszli: sütés előtt tesszük a mélyedésekbe, így nem kell vajazni. viszont néhány muffintészta ragaszkodik ezekhez a kapszlikhoz, beleragad, így én inkább a kész muffinokat helyezem bele tálaláskor a papírokba.
A tészta összeállítása egyszerű, lényegében külön kell összekeverni a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor stb.) és a nedveseket (tojás, vaj, ide tartozik a cukor mint kivétel), majd a kettőt összeforgatni. Nem kell, hogy sima legyen a tészta! A kész tésztát a mélyedések kb háromnegyedéig töltjük, mert eléggé feljönnek.
Tippek:
-
az első 15 percben sose nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeeshetnek a muffinok
-
mielőtt elkészültnek nyilvánítjuk a művet, végezzünk tűpróbát: szúrjunk egy hosszabb tűt az egyik süti közepébe, hogy ráragad-e a tészta! Ha nem, akkor kész.
-
a kivajazott formákat tegyük a fagyasztóba, amíg összeállítjuk a tésztát, így könnyebben kijönnek majd a kész sütik
-
ha több adagot sütünk, a formát mindig hagyjuk teljesen kihűlni
-
minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű
-
a muffinokat hagyjuk min. 5 percig a formában hűlni, mielőtt kivesszük a tepsiből, közben tegyük nedves konyharuhára a formát, így könnyebb lesz kivenni
És íme, a kedvenc receptjeim (és a sor folyamatosan csak bővülni fog!)
12. Almás-túrós muffin
Hozzávalók (ennyiből nekem 12+9db lett):
1 nagy alma 24 dkg liszt fél cs sütőpor 11 dkg margarin 11 dkg cukor 2 tojás csipet só 1 cs vaníliás cukor 12,5 dkg túró 1 normál pohár natúr joghurt kevés vanília aroma
A sütőt 180 fokra előmelegítem. Kikeverem a margarint a cukorral, csipet sóval és vaníliás cukorral, hozzáütöm a tojásokat, azzal is jól összekeverem. Hozzáadom a túrót, majd a joghurtot és az aromát. A lisztet alaposan elkeverem a sütőporral, apránként ezt is a tésztához keverem. Utoljára a héjastul feldarabolt, vagy lereszelt almát keverem bele. A muffintepsi mélyedéseibe papírkapszlit helyezek, beleadagolom a tésztát és kb 25 perc alatt megsütöm.
11. Diós-mazsolás muffin Eredeti recept az USA-ból!
A receptben használt mérőpohár= 2dl)
fél pohár olvasztott vaj fél pohár cukor 2 egész tojás 2 pohár liszt 2 tk sütőpor fél kk só fél pohár tej dió, mazsola ízlés szerint
A vajat acukorral krémesre keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a tejjel felváltva, apránként hozzáadjuk a vajas keverékhez. A végén belekeverjük a mazsolát és az apróra vágott diót. A kivajazott muffintepsi mélyedéseit félig-kétharmadig töltjük, előmelegített sütőben sütjük kb 25 percig közepes fokozaton.
10. "Pina Colada" muffin (12 db)
12 dkg cukor (lehetőleg barna) 2 tk sütőpor 8 dkg kókuszreszelék 1 csipet só 18 dkg liszt 1 tojás 0,7 dl narancslé 0,8 dl olaj 1 dl kókusztej (vagy 1 dl tejet felforralunk 2 ek kókuszreszelékkel, leszűrjük, majd kipótoljuk 1 dl-re tejjel) 0,2 dl rum 20 dkg apróra vágott ananászkonzerv mazsola
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a formákat kivajazzuk, vagypapírral kibéleljük. Egy tálban összekeverjük a cukrot a sütőporral, kókuszreszelékkel, sóval, liszttel. Egy másik tálban kikeverjük a tojást a narancslével, olajjal, kókusztejjel, rummal. A két tál tartalmát fakanállal összesolgozzuk, végül belevegyítjük az ananászt. Atésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük. Aformában hagyjuk kissé hűlni, mielőtt kivesszük a tepsiből.
Tipp: tetejét díszíthetjük úgy, hogy 12,5 dkg porcukrot elkeverünk 1-2 ek ananászlével és 1 ek rummal, ezzel megkenegetjük a muffinok tetejét, végül megszórjuk őket kókuszreszelékkel.
9. Amerikai muffin (12 db)
12,5 dkg finomliszt 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt 1,5 tk sütőpor 10 dkg dióbél fél-fél kk őrölt szegfűszeg, fahéj és szerecsendió 15 dkg reszelt sárgarépa 1 tojás 2 dl tej fél dl olaj 15 dkg (barna) cukor
A sütőt 190 fokra előmelegítem. Ha van papírkapszli, azzal kibélelem a muffintepsit, ha nincs, kivajazom. A két lisztet, sütőport összekeverem. A diót durvára töröm, majd a répával együtt hozzáadom a liszthez. Fűszerezem, elkeverem. (Én mazsolát is szoktam bele tenni.) Egy másik tálban összekeverem a tojást a cukorral, tejjel és olajjal, majd beleöntöm a lisztes keverékhez. Fakanállal eldolgozom, és mehet is a muffintepsi mélyedéseibe. Kb 35 percet sütöm.
8. Kaliforniai muffin (12 bő adag)
Vegyünk egy normál bögrét (2,5 deciset), azzal mérjük ki a hozzávalókat:
2 bögre liszt fél cs sütőpor 2 tk fahéj pici só negyed bögre kókuszreszelék fél bögre darált dió/mandula fél bögre mazsola 1 bögre cukor 1 bögre olaj (lehet olvasztott vajjal helyettesíteni, ekkor kb 10 dkg vaj kell) 3 egész tojás 1 cs vaníliás cukor (vagy vaníliarúd kikapart belseje) 2 db közepes sárgarépa reszelve + lehet még fokozni: 1 reszelt alma, fél bögre apróra vágott ananász
A lisztet, sütőport, fahéjat és sót alaposan összekeverjük, beletesszük a kókuszt, diót, mazsolát. Egy másik tálban jól kikeverjük a cukrokat a tojásokkal, majd az olajat is belekeverjük. A két anyagot összedolgozzuk (elég sűrű tészta lesz), belereszeljük a répát, meg ha teszünk hozzá, az almákat és az ananászt. Kivajazott muffinformákba adagoljuk, előmelegített sütőben közepes lángon (160 fok) kb 25 percig sütjük. Tűpróba, ha kell, még sütjük egy kicsit.
7. Narancsos muffin (nekem csak 10-11 db lesz)
Vegyünk egy normál méretű csészét (2,5 deciset), azzal mérjük ki:
másfél csésze liszt fél csésze cukor 2 tk sütőpor fél tk só 1 tojás fél csésze tej 1 narancs reszelt héja fél csésze narancslé (kb 2 narancs kifacsart leve) negyed csésze olaj (szerintem vajjal is jó) fél csésze apróra vágott étcsoki, vagy/és mazsola (lehet több is)
Egy tálban összekeverem a lisztet a sóval és a sütőporral. Egy másik tálba beleütöm a tojást, hozzáadom a cukrot, elkeverem. Beleöntöm a tejet, narancslevet, olajat, összekeverés után a liszthez adom apránként, közben keverem. Beleszórom a reszelt narancshéjat, végül a mazsolát/csokit. Elég híg a tészta, de finom! A sütőt 200 fokra előmelegítem. A muffintepsi mélyedéseit kivajazom, beleadagolom a tésztát (háromnegyedig töltsük meg, nem baj, ha üresen marad lyuk), majd 200 fokon süssük 20 percig.
6. Márványos csokis-narancsos muffin (16-18 db nagy muffin lesz!)
30 dkg liszt 2-3 tk sütőpor 20 dkg margarin 20 dkg kristálycukor 4 tojás 2 ek cukrozatlan, nem instant kakaópor (vízzel elkeverve, míg sűrű, krémes állaga lesz) 1 narancs reszelt héja 2 ek frissen facsart narancslé 1 tábla (10 dkg) finom étcsokoládé (apróra vágva) + esetleg kandírozott narancshéj
Keverjük habosra a margarint a cukorral, majd egyenként üssük hozzá a tojásokat. Fakanállal folytatva a keverést adjuk hozzá apránként a sütőporral elkevert lisztet, majd osszuk kétfelé a tésztát. Egyik felébe keverjük bele a kakaómasszát és az összevágott csokit, a másik felébe a narancshéjat és a narancslevet (és a kandírozott narancshéjat, ha van). Ezután a kétféle tésztát márványosan összekeverjük, és a kivajazott formákba szaggassuk ki úgy, hogy lehetőleg a márványosság megmaradjon. 180 fokon 15-20 percig süssük, 15 perc után végezzünk tűpróbát. A tészta elég sűrű, nem kell megijedni, szépen fel fog jönni, és finom könnyű lesz a tészta!
5. Almás-zabpelyhes muffin (12 db)
2 tojás 12 dkg cukor 1,25 dl olaj 1 pohár tejföl 2 alma 20 dkg liszt 10 dkg zabpehely fél-fél kk szódabikarbóna és sütőpor 1 csapott kk fahéj
A tojást a cukorral habosra keverjük. Az olajat apránként hozzáadjuk, majd belekeverjük a tejfölt is. Az almát héjastul kb 4 mm-es kockákra vágjuk. A lisztet a zabpehellyel, szódabikarbónával, sütőporral, fahéjjal összeforgatjuk, az almával együtt az előzőekhez adjuk. A muffinsütőt kivajazzuk, a masszával megtöltjük. Előmelegített sütőben 180 fokon (légkeverésesben 165 fokon) kb 22 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
4. Gyümölcsjoghurtos muffin (12 db) nagyon könnyű a tésztája
1 pohár gyümölcsjoghurt (az üres pohárral mérjük ki a többit) 1 pohár cukor 2 tojás 1 citrom reszelt héja fél pohár olaj 1 pohár liszt 1 cs sütőpor 1 cs vaníliás cukor
A hozzávalókat összekeverjük, külön a száraz, külön a nedves részeket, majd összeforgatjuk. Közepes lángon kb 15-20 percig sütjük.
3. Adventi muffin (12 db)
20 dkg aszalt sárgabarack 5 dkg mazsola 3 ek barackpálinka vagy rum 12 dkg vaj 10 dkg cukor 25 dkg finomliszt fél cs sütőpor fél-fél mokkáskanál fahéj ill. mézeskalács fűszerkeverék 2 tojás 1 ek méz fél dl tej
Az apróra vágott barackra és a mazsolára ráöntjük a pálinkát vagy rumot. A vajjal kikenjük a tepsi mélyedéseit, a maradékot felolvasztjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet, sütőport, fűszereket összekeverjük, hozzáadjuk a barackot, mazsolát. A 2 tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáöntjük a tejet, maradék vajat, mézet. Apránként adagoljuk a lisztes keverékhez. A piskótáénál sűrűbb tésztát kapunk, de nagyon könnyű lesz a végére! 20 percig sütjük. Fémdobozban hosszabb ideig eláll.
2. Csodás csokis muffin (12 db)
15 dkg liszt 2 tojás 15 dkg vaj 15 dkg cukor 3 ek barackíz fél cs sütőpor 5 dkg kakaópor 5 dkg tört étcsoki
A sütőt 170 fokra előmelegítem. A lisztet elkeverem a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat kikeverem a vajjal, cukorral, hozzáadom a barackízt. A masszához adom a lisztes keveréket, végül a csokit. 20-25 percig sütöm.
1. Csokis muffin (12 db)
10 dkg étcsoki 10 dkg vaj 2 tojás 15 dkg cukor 10 dkg narancslekvár (vagy barackíz) 3 ek narancslé 1 tk sütőpor 15 dkg liszt + elfér benne szerintem egy marék magozott meggy is!
A sütőt 175 fokra előmelegítem. A csokit a vajjal gőz felett felolvasztom, hagyom langyosra hűlni. Közben habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd hozzáadom a lekvárt, narancslevet, és a vajas csokit. A lisztet összekeverem a sütőporral, hozzáadom a tésztához. Kivajazott muffintepsibe adagolom, kb 25 percig sütöm. Puha vajja, dzsemmel is meg lehet kenni, nagyon finom!
|