Mézeskalács
Már az ünnepeket idézi, ám nem baj, ha nem csupán ennivalóbnakszánjuk, lehet belőlük karácsonyfadísz, vagy akár lakásdekoráció is!
A gyerekek nagyon szeretik díszíteni a kiszaggatott formákat ;)
Hozzávalók egy regiment mézeskalácshoz :) Tényleg nagyon sok lesz belőle. Én már évek óta e recept szerit készítem.
1 kg liszt
1/2 kg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna a lisztbe keverve
6 egész tojás
20 dkg méz
reszelt citromhéj, fahéj, szegfűszeg
A tésztát előző este összegyúrjuk, éjszakára hűtőbe tesszük.Másnap kinyújtjuk, kiszaggatjuk a formákat, és vagy megkenjük egy egész tojással majd díszítjük dióval, mazsolával, mandulával, szórócukorral, tökmaggal, mákkal, szezámmaggal stb., vagy natúron hagyjuk. Mindkét esetben közpes lángon sütjük, amíg kezd barnulni, majd a sütőből kivéve még melegen átlukasztjuk, ha karácsonyfadísznek szánjuk.
Kihűlés után lehet megírni a natúr változatot, ehhez 1 tojás fehérjét felverünk, 15-20 dkg porcukrot adunk hozzá kanalanként, zsákba töltjük, a zsák csücskét kivágjuk picit, és máris lehet húzkodni a vonalakat.
1-2 óra alatt megszárad a cukormáz, ekkor fémdobozba desszük, mellé néhány almagerezdet. 2-3 nap múlva kivesszük az almagerezdeket, addigra meg is puhulnak a sütik.
|