Karácsonyfadíszek só-liszt gyurmából
Nagymamának, óvó néniknek is kedves ajándék lehet, ha hagyjuk, hogy gyermekünk maga készítse ezeket az apró díszeket.
Az alaprecept egyszerű: egy rész só, egy rész liszt, és annyi víz, hogy gyurmaszerű masszát kapjunk.
Ezután nyújtsuk ki, mint egy tésztát, minél vékonyabbra, vegyük elő a sütiszaggatókat (fenyőfa, csillag, harang stb.), vagy kemény kartonra rajzoljunk néhány karácsonyi motívumot, amit aztán sablonként használhatunk; szaggassuk ki a gyurmánkat, már ebben is hagyhatjuk gyerekeinket tevékenykedni! Fúrjuk át mindnek a tetejét, hogy majd fel lehessen akasztani.
1. verzió
A kiszaggatott formákat sütőpapírra téve süssük ki, ilyenkor barnás színezetet kapnak, mint egy mézeskalács.
2. verzió
Radiátorra téve kb 2 nap alatt megszáradnak (meg is szabad fordítani, ha már a teteje kemény), ekkor fehérek amradnak; temperával, kevés vízzel kifesthetőek, lehet dekorálni aranyfestékkel is, vagy ráragasztani pár nagyobb gyöngyöt akár...
Teljes száradás után fújjuk le színtelen lakkal, hogy tartósabb legyen, fűzzünk át rajta aranyzsinórt, kész!
|