Sütőtökös vadas húsos egérkékkel
2005.02.01. 14:37
Ha már unjuk a hagyományos elkészítésű vadast, próbáljuk ki ezt a változatot, amit ráadásul babánk is kaphat, ha elmúlt már egy éves. Az egérkéket főzelékfeltétként is ajánlom.
Hozzávalók 5 főre:
70 dkg sárgarépa 50 dkg nyers, hámozott, kockára vágott sütőtök (megsütve is hámozhatjuk, ekkor csak a legvégén tegyük a kész ételbe) 40 dkg fehérrépa 2 közepes gyöngyhagyma 2 darabka fahéj 4 szem szegfűszeg 4 babérlevél 2 ek mustár 2 dl tejföl só
Az egerekhez: (kb 12 kisebb tenyérnyi lepényke lesz)
1/2 dl tej 2,5 dkg élesztő 1 kk cukor 15 dkg teljes kiőrlésű liszt 10 dkg finomliszt 30 dkg sült sütőtök (vagy nyers sárgarépa reszelve) 2 dl langyos víz 30 dkg darált hús 1 kk kömény só
A vadas hozzávalóit aprítsuk fel, majd a tök kivételével tegyük fel főni annyi vízben, amennyi épp ellepi. Forrás után 15 perccel tegyük bele a tököt, főzzük még 10 percig. Halásszuk ki a fűszereket, turmixoljuk össze merülőmixerrel, keverjük bele a mustárt és a tejfölt.
Az egerek elkészítése: A cukros tejben futtassuk meg az élesztőt, majd a liszt, tök, só, víz felhasználásával gyúrjunk lágy tésztát. Kelesszük meleg helyen 1 órát, ekkor keverjük bele a húst és a köményt. Még fél órát kelesszük, majd bő forró olajban vizes kézzel lepénykéket sütünk ki.
|