Pizzatészta házilag
csirkemano 2005.02.26. 12:44
Annak ajánlom ezt a receptet, aki szereti a vékonyabb, ropogósabb pizzatésztát. És egyáltalán nem nehéz, bátran fogj hozzá!
Először én nem mertem belevágni ilyen nehéznek tűnő dologba, mint pizzatésztasütés otthon... egyszerűbb volt rendelni. Ma kipróbáltam, és rájöttem, nem túl időigényes, és nem is nehéz, viszont sokkal finomabb!
Tipp: ha nem szeretnél rögtön 5 db-ot sütni, megcsinálhatod arányosan kevesebb hozzávalóból is, vagy kelesztés előtt lefagyaszthatsz a tésztából, így legközelebb már csak időben ki kell venni a fagyasztóból.
Hozzávalók 5 db, egyenként 30 cm-es pizzához:
1 kg liszt 1 dl olaj 1 db élesztő (egyszerűbb venni egy tasak Dr. Oetker instant élesztőt, azt csak bele kell keverni a lisztbe) 2 kk só fél l tej + a feltéthez: pizzaszósz (vagy paradicsomsűrítmény ketchuppal, vagy melegszendvicskrém, vagy fokhagymás tejföl), sajt, oregánó, ízlés szerint bármi más (szalámi, sonka, virsli, darált hús, ananász, kukorica, borsó, hagyma...)
Elkészítés: Egy tálba beleöntjük a lisztet és az olajat, rámorzsoljuk az élesztőt (vagy beletesszük simán az instant élesztőport), megsózzuk, elkeverjük. A langyos (ez fontos!) tejet apránként adjuk hozzá, közben lassan kevergetjük. Az egészet kézzel jól összedolgozzuk, majd 5 egyforma gombócot gyúrunk belőle. Szobahőmérsékleten, huzattól mentes helyen kb 20 percig állni hagyjuk (=kelesztés). A pizzaformát vagy sütőtepsit vékonyan belisztezzük, a tésztagombócokat egyenként kb 30 cm-esre nyújtjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az első tésztát rátesszük a tepsire, megkenjük szósszal, megszórjuk reszelt sajttal, majd rátesszük a tetszőleges feltétet, oregánóval megszórjuk. Az előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 percig sütjük.
|