Rizottó sajtmártással
csirkemano 2005.03.15. 07:55
Husis rizottó, ahogy mi szeretjük: semleges alapíz, kedvem szerint tehetem markánsabbá fűszerekkel, vagy füstölt sajttal
Tippek: karakteresebb ízt kaphat, ha füstölt sajtot használunk, vagy fokhagymát teszünk bele, bár az alapíz (Trappista sajttal) is nagyon finom!
Hozzávalók:
1 zacskó gyorsrizs 30 dkg csirkemellfilé 1 fej vöröshagyma 1 nagyobb sárgarépa zöldborsó vagy kukorica 2 gomba 10 dkg reszelt sajt +tálaláshoz só, feketebors, sáfrány (vagy sáfrány hiányában kurkuma), fehérbors 10 dkg margarin 5 dkg liszt (kb 5 csapott evőkanálnyi) 0,5 l tej
A húst, hagymát, répát, gombát kockára vágom, a gyorsrizst felteszem főni. Egy edényben megforrósítok kevés olajat, a hagymát megpárolom rajta, majd hozzáteszem a húst. Kevergetve fehéredésig sütöm, majd hozzáborítom a többi zöldségfélét is. (Ha konzerv kukoricát vagy borsót használok, azt csak a legvégén adom hozzá!) Pici vizet teszek alá (fél deci), fűszerezem sóval, borssal, sáfránnyal (ettől szép színe lesz), majd lefedve puhára főzöm. Amíg rotyog, elkészítem a sajtmártást. Egy kislábasban felolvasztom a margarint, beleöntöm a lisztet, elkeverem, majd folyamatos keeverés közben lassan hozzácsorgatom a tejet. Lassú tűzön, keverés közben felforralom (ha csomós lenne, botmixerrel helyrehozom a bajt). Ha felforrt, leveszem a tűzről, belekeverem a reszelt sajtot, sózom, fehérborssal enyhén fűszerezem. Ha a húsos-zöldséges egyveleg megpuhult, a rizzsel összeforgatom. Tálaláskor a tányér közepére teszek egy kupac rizottót, körélocsolom a sajtmártást, majd a tetejére szórok még reszelt sajtot.
|