Tiramisu torta
csirkemano 2005.04.15. 09:48
A kedvelt tiramisu tortaváltozata
![](//gportal.hu/portal/kereki/image/news/tiramisutorta.jpg)
Hozzávalók: (26 cm-es kapcsos tortaformához)
A piskótához: (vagy lehet venni készen kapható piskótalapot) 6 tojás 6 csapott ek cukor 6 púpos ek liszt késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez: 3 tojás 3 ek cukor kb 1,5 dl rumos feketekávé 250 g Mascarpone 1 zacskó zselatinpor, kevés tej
Díszítéshez: 2 csomag babapiskóta hagyományos kakaópor
Elkészítés:
Először a piskótát sütjük. Szétválasztom a tojásokat, külön tálba teszem a fehérjét és a sárgáját. A fehérjéből kemény habot verek, majd apránként a cukrot is hozzáadom, úgy verem tovább, végül a tojássárgákat is egyenként beleteszem, miközben még tovább verem. A szódabikarbónával elkevert lisztet apránként szórom bele, miközben fakanállal lazán beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, az oldalát vékonyan kivajazom, beleöntöm a tésztát. Közepesre előmelegített sütőben sütöm kb 30 percig. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e. Ha igen, a sütőből kivéve szikkadni hagyom pár percig, majd kiborítom, aljáról lehúzom a papírt, és teljesen hagyom kihűlni. A krémhez a hagyományos módon elkészítem a tiramisut: a tojássárgájákat kikeverem a cukorral, hozzákeverem simára a Mascarponét, a fehérjéből vert habot óvatosan beleforgatom.
Összeállítás: A piskótát középen éles késsel kettévágom, hogy két korongot kapjak. Az egyiket belefektetem a tortaformába. A krém kb negyedrészét félreteszem, ezzel fogom bevonni a tetejét és az oldalát. A zselatinporra ráöntök kevés tejet (kb 3-4 evőkanálnyit), meglangyosítom, hogy felolvadjon, belekeverem a krém nagyobb részébe. A piskótára kenem a zselatinos krém felét, erre fektetek egy réteg rumos kávéba mártott babapiskótát, erre kenem a krém másik felét, a tetejére fektetem a másik piskótalapot. Hűtőben állni hagyom legalább 3 órát! Végül leveszem a tortaforma oldalát, a félretett krémmel bevonom a tetejét és az oldalát. Az oldalára körbe félbevágott babapiskótákat "ragasztok" díszítésként, a tetejére kakaóport szórok szitán keresztül.
Tippek: - aki jó kávésan szereti, a piskótalapot is meglocsolhatja rumos kávéval - ha betűket vágunk ki, és kakaóporszórás előtt óvatosan rátesszük a torta tetejére, akkor ott fehér marad, így feliratokat készíthetünk rá
|