Ünnepi foszlós kalács
csirkemano 2005.04.15. 13:11
Életem első kalácsa, és remekül sikerült! Bátran ajánlom különleges alkalmakra!
Hozzávalók: (2 normál méretű kenyérformához, vagy két átlagos méretű kalácshoz)
3,5 dl + 1 dl tej 5 dkg élesztő (vagy 1 zacskó instant) 1 kk + 30 g cukor (ez így semleges ízű lesz, édeskés kalácshoz több cukor kell) fél kg liszt 3+1 tojás sárgája 80g+10g margarin só
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk (az instantot is). Langyos=kézmeleg, melegíteni élesztővel együtt tilos! felfutási idő: kb 20 perc. 2,5 dl langyos tejben elkeverünk 30 g cukrot, 1 csipet sót, 3 tojás sárgáját, majd 80 g margarinnal és a felfutatott élesztővel a liszthez keverjük. Hólyagosra dagasztjuk (míg elválik az edény falától; ha van, dagasztógéppel érdemes, kb 8-10 perc kézzel). Nagyon lágy tésztát kapunk. Meleg helyre tesszük, huzattól védve,esetleg betakarhatjuk konyharuhával. Kétszeresére hagyjuk kelni (kb 1 óra). A formát (vagy tepsit) kikenjük margarinnal, kilisztezzük. A tésztát átgyúrjuk, fonjuk (négyesfonással lesz a legszebb: 2 egyforma hosszú rudat sodrunk, egymásra tesszük + alakban, áthajtjuk az alul lévőt a felsőn, így 4 ágat kapunk, ezt fonjuk), formába tesszük. Forma esetén felfelé fog terjeszkedni, ha csak tepsibe fektetjük, oldalra is. Ismét kelni hagyjuk az előbbi helyen, 20-30 percet. Sütés előtt megkenjük tojássárgájával, előmelegített sütőben közepes hőfokon 40-45 percet sütjük. A sütőből kivett kalácsot forró tejjel megkenjük, 10 percig a formában pihentetjük, utána konyharuhát borítunk rá, úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp: ha az első kelesztés után is túl lágy a tészta, lisztezett vágódeszkán gyúrjuk át és fonjuk, így vesz még fel annyi lisztet, hogy könnyebb legyen kezelni.
|