Túrógombóc
csirkemano 2005.04.26. 09:05
Puhasága miatt épp pici gyerekszájakba való falat, fehérjedús, és az ízéért is többnyire rajongnak a picik! Ráadásul hamar kész van...
Ebben az arányban készítve nekem még soha nem lett kemény, ésnem is esett szét!
Hozzávalók kb 18 gombóchoz:
50 dkg túró 4 tojás 2 dl búzadara (gríz)
Prézlihez: 5 dkg vaj 20 dkg zsemlemorzsa cukor
Öntethez: 1-2 pohár tejföl vagy natúr joghurt porcukor
A túrót picit megsózom, összegyúrom a tojásokkal, majd a darával. Legalább fél órát állni hagyom, hogy a búzadara megszívja magát. A prézlihez a vajat megolvasztom, majd beleszórom a zsemlemorzsát. Kevergetve 3-4 percig pirítom, majd a tűzről levéve belekeverek kevés cukrot. Annyi vizet teszek fel főni, hogy az első adag gombócot majd ellepje, picit megsózom a vizet. Ha forr, vizes kézzel diónál picit nagyobb gombócokat formázok, beleteszem a forrásban levő vízbe. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzöm, majd egyet kiveszek, kettévágom, hogy átfőtt-e. Ha igen, szűrőkanállal kiszedem, prézlibe forgatom. porcukorral édesített tejföllel/joghurttal tálalom.
|