Málnatorta
2005.07.26. 07:20
Kalóriaszegény, mutatós torta, friss vagy fagyasztott málnából is jó!
Hozzávalók a tésztához:
3 dkg teljes kiőrlésű liszt 3 dkg finomliszt fél kk sütőpor 1 csapott ek cukrozatlan kakaópor 3 tojás 6 dkg cukor (barna a legjobb)
A málnahabhoz: 30 dkg málna 30 dkg joghurt 15 dkg méz 1 cs vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 2 dkg zselatinpor 2 dl hideg tejszín
Díszítés: 20 dkg málna, vagy tejszínhab
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy 24 centis tortaformát kivajazok, kilisztezek. A liszteket összekeverem a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat 5-6 perc alatt felhabosítom a cukorral, míg jó sűrű nem lesz. Ezután fakanállal hozzáforgatom a kakaós lisztet. Átöntöm a formába, kb 12 percet sütöm. Ha kész, rácsra teszem hűlni a formát. A málnahabhoz a gyümölcsöt összeturmixolom a joghurttal, vaníliás cukorral és a mézzel, majd hozzáreszelem a citromhéjat. A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntök 5-6 evőkanál hideg vizet, majd gyenge tűzön melegítem, míg feloldódik. A forrást nem szabad megvárni! A zselatint ezután belekeverem a málnás joghurtba. A tejszínből kemény habot verek, ezt is óvatosan beleforgatom. Ha kihűlt a tortalap, kiveszem a formából, amit utána gyorsan elmosok és szárazra törlök. Ezt ugyanis most kibélelem 2 keresztben egymásra helyezett folpackcsíkkal úgy, hogy kilógó vége legyen. Ebbe öntöm előbb a málnahabot, majd ráillesztem a tortalapot. beborítom a kilógó csíkkal, és néhány órára hűtőbe teszem dermedni, akár egy éjszakára is. Tálaláskor kicsomagolom a tortát, kiborítom egy nagy tálra, óvatosan lehúzom róla a folpackot, majd málnaszemekkel vagy habbal díszítem a tetejét.
Tipp: erdei gyümölccsel vagy szederrel is finom!
|