Lángos
2005.08.02. 06:13
Hetes lángos, kefíres lángos, hideglángos.. többféle neve van, de egy a lényeg: egyszerű, finom és laktató! Sajnos Norbi 3-as, de néha megéri "bűnözni" :)
Hozzávalók kb. 30 tenyérnyi nagyságú db-hoz
5 dkg élesztő 1,5 dl langyos tej 1 kg finomliszt 3 tojás 3 doboz (6 dl) kefír 2 kk só a sütéshez: bő olaj a tetejére: 1 gerezd fokhagyma, tejföl, reszelt sajt
Én feleadagból csináltam a következő mennyiségekkel (4-en jóllaktunk ennyiből): 1 cs instant élesztőpor 75 ml langyos tej fél kg liszt 1,5 doboz kefír 2 tojás 2 kk só
Az élesztőt (az instantot is) langyos tejbe morzsoljuk (annyira legyen langyos, hogy ujjaddal belenyúlva kellemes legyen, mint egy fürdővíz, különben tönkremegy az élesztő), 10 percig állni hagyod, ezalatt felfut. A liszthez hozzáadod a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztőt is, alaposan összedagasztod. Nagy tálba öntöd, folpackkal letakarod, és beteszed a hűtőbe. Semmi kelesztés! Vagyis megkel a hűtőben is, adj neki 1-2 órát :) Amikor sütni akarsz, forrósíts olajat egy serpenyőben, majd vizes kézzel vegyél ki egy tenyérbe való gombócnyit a tésztából, majd a kezeddel kezdd el húzkodni körbe, míg olyan vékony lesz, hogy már-már elszakad a közepe. Ekkor fektesd bele az olajba, és kb 2 perc alatt süsd meg mindkét oldalát. Ha jól csináltad, szépen felpúposodik sülés közben! A megsült lángosokat szedd ki papírtörlőre vagy szalvétára, ha jól lecsöpögött róla az olaj, megkened fokhagymával (a lereszelt fokhagymagerezdet kis vízzel fölhígítod), tejföllel, megszórod reszelt sajttal, és Jó étvágyat!
Tipp: hűtőszekrényben a nyers tészta 1 hétig eláll, így frissen mindig annyit süthetsz, amennyi épp elfogy!
|